7 Mayıs 2009 Perşembe

SANATA EVET !


Yıllar önce Ankara Büyükşehir Belediye başkanı İ.Melih Gökçek, Ankara’daki bir heykeli ”tükürürüm böyle sanatın içine” diyerek kaldırtmıştı. O günlerde başlamıştı SANATA EVET kampanyası. Daha sonra yavaş yavaş sönümlendi. Oysa ki yakın tarihimizde onlarca sansür, hak ihlali, oyun yasaklaması ve engellenmesi yaşandı. Tiyatro Avesta’nın İzmirde kürtçe olduğu için yasaklanan oyunu, Giresun Halk Tiyatrosunun sokak oyununa polisin müdahale çabası, İzmir Yenikapı Tiyatrosu'nun oyunları yüzünden yaşadığı onlarca gözaltı ve en son Taksim ve Kadıköy yasakları bunlara küçük örneklerdir.
Karşımızda duran ve sanatın uzağından bile geçmeyen korkuluklar, kendi varlıklarını yok edecek herşeye şuursuzca saldırmaktadır. Korkmatadırlar haklı olarak. Çünkü bilirler ki sanat rüzgarın daha da hızlı esmesini sağlayan çok ciddi bir güçtür ve o gücün kendi egemenliklerinden kopup halkın egemenliğine geçmesini istemezler. Uyuşturma kültürleri içinde onların izin verdiği ölçülerde yapılabilir ancak sanat. Yoksa yasaklanır, engellenir.
Tiyatro üreticileri yıllardır birliğin sebeplerini ve sonuçlarını tartışırlar. İşte birlik tam da bu zaman diliminde önemini göstermektedir. Bir çok birlik ve birbrinden ayrı durup herhangi bir birlikte yer almayan onlarca tiyatro vardır. Bugün en azından bir çatı yapılanmasının gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Yaşadığımız bu baskının belki de çok önemli bir kazanımı yaratması mümkün olabilir yeniden SANATA EVET kampanyası. Bu anlamda anayasanın 26. Maddesinin 2. fıkrasının sanat gösterileri için koşulsuz uygulanması.
Bugün bir çok ilde toplanarak yaşadığımız baskıyı protesto edenlere teşekkür ediyor, baskıyı yapanlara da bir kez daha korkulu rüyalarını hatırlatıyoruz; DE-ĞİŞ-Tİ-RE-CE-ĞİZ !
Siz bizi engelleyebilirisniz belki, sonrasında başka tiyatroyu da yasaklayabilrsiniz ama bizler biliyoruz ki bu yasaklara ve engellemelere baş eğmeyen onurlu insanlar çıkacaktır. Ve onların birliği sizlerin korkulu rüyasını gerçeğe çevirecektir.
Baskılar bizi yıldıramaz !
Sanatçılar sokağa, özgürleşmeye !
Bugün baskılara karşı hepimiz Yenikapı Tiyatrosu oyuncusuyuz !

TÜRKİYE TİYATROLAR BİRLİĞİ
Zafer Gecegörür
Dönem Sözcüsü