19 Ocak 2009 Pazartesi

NAZIM TEŞEKKÜRÜ

V.A.T.T. Sesini kaybeden şehir

107. doğum gününde Nazım Hikmet, İzmir’de özel bir geceyle anıldı. Usta şairin şiirlerinden yola çıkarak hazırladıkları oyunları sahneleyen genç tiyatrocular, desteklerinden ötürü İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na çiçekle ve alkışlarla teşekkür etti.


Usta şair Nazım Hikmet’in 107. doğum yıldönümü, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Tiyatrolar Birliği işbirliğinde düzenlenen bir gece ile kutlandı. Hikmet’e özel düzenlenen anma gecesinde genç tiyatro sanatçıları, Nazım’a olan bakış açılarını, onun şiirlerini sahneleyerek ortaya koydular.
İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen anma gecesine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu, CHP İzmir eski Milletvekili Türkan Miçoğulları, belediye başkanları, bürokratları ve kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.
Nazım Hikmet’e özel bu gecede, genç sanatçılardan oluşan tiyatro toplulukları usta kalem Hikmet’in şiirlerinden oluşturdukları oyunları ile izleyicileri hem duygulandırıp hem düşündürdüler. Tiyatro Sekiz gurubunun hazırladığı ve usta şairin hayatını anlatan slayt gösterisi ile başlayan anma programı, aynı tiyatro gurubunun Nazım Hikmet’in şiirlerinden “otobiyografi”, “Ben senden önce ölmek isterim”, Mavi Gözlü Dev”, “Bir Fotoğrafa”, “Ben içeri düştüğümden beri” ve “Vasiyet”in sahnelenmesiyle devam etti. Daha sonra sırasıyla Eylül Ateşi Tiyatrosu “Ne güzel şey hatırlamak seni”, V.A.T.T. “Açlık Ordusu”, Balçova Belediyesi Tiyatrosu “Tahir ile Zühre Meselesi” ve Yenikapı Tiyatrosu da “Sevdalım Komünist” isimli şiirleri sahneleyerek büyük beğeni topladılar.

Sn. Aziz KOCAOĞLU ve Türkiye Tiyatrolar Birliği

Hikmet’in “Vasiyet” şiirini seslendiren Tiyatro Sekiz sanatçıları, “Usta şair bu şiirinde ‘Anadolu’da bir köy mezarlığına gömün beni’ diyor. Ama o hala Anadolu’daki bir köy mezarlığında gömülü değil. Bu nedenle boynumuz bükük” diyerek duygularını dile getirdiler.

Şadan MULLAOĞLU - Uğur İPEK (V.A.T.T.)

Gecenin sonunda topluca sahneye çıkarak seyirciyi selamlayan genç tiyatrocular, anma gecesinin düzenlemesinde büyük desteğinden ötürü İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na teşekkür ederek çiçek sundular. Başkan Kocaoğlu da, Nazım Hikmet’e bakış açılarını onun şiirlerinden oluşturdukları oyunları ile sergileyen genç yeteneklerin hepsini tek tek kutlayarak tiyatro yönetmenlerine çiçek verdi.